Tungri | Mosselen met vurige venkel en citroenmayonaise - Tungri

Mosselen met vurige venkel en citroenmayonaise

Ingrediënten

6 ansjovisjes of een scheut ‘colatura di alici’ (dit laatste heeft de voorkeur maar is niet overal verkrijgbaar), 100 ml olijfolie + 4 el olijfolie, 4 venkelknollen doormidden en in plakjes gesneden, 2 tl dijonmosterd, 1 el witte wijnazijn, zout en peper, 1 kg mosselen, klein bosje peterselie (takje of 10), 3 à 4 el mayonaise (zelfgemaakt of uit pot), sap van 1 citroen.

Bereidingswijze

Vurige venkel
Hak de ansjovis fijn, verhit de 100 ml olie in de pan, voeg de ansjovis toe en maak ze met een houten lepel fijn tot ze bijna zijn opgelost in de olie. Doe er dan de venkel bij. Meng mosterd met azijn en voeg peper en zout toe, giet dat mengsel over de venkel. Dek de pan af en laat de venkel op laag vuur gaar worden, roer regelmatig en voeg zo nodig wat warm water bij. De venkel moet ‘beetgaar’ zijn.

Citroenmayonaise
Maak ondertussen de citroenmayonaise door naar smaak citroensap toe te voegen aan de mayonaise.

Mosselen
Snijd de steeltjes van de peterselie fijn. Verhit de 4 el olijfolie in een brede pan als de venkel bijna de juiste gaarheid heeft. Doe daar de fijngesneden steeltjes van de peterselie in en laat een minuutje garen. Voeg vervolgens de mosselen toe en maal er zeezout over. Bak de mosselen stil in de pan totdat alle schelpen open zijn.

Presentatie

Als hoofdgerecht
Verdeel de venkel op twee ronde borden met daar de mosselen op. Aan de zijkant een dot verse citroenmayonaise en garneren met wat blaadjes peterselie.

Als voorgerecht
Verdeel alles over 4 borden.

(Bron vurige venkel: kookboek ‘De Zilveren Lepel’)