Ons bier

TUNGRI wordt met passie en vakmanschap gebrouwen, met enkel natuurlijke ingrediënten. Dit zorgt voor pure smaken en evenwichtige, doordrinkbare bieren. TUNGRI is bier van hoge gisting dat ongefilterd wordt afgevuld. Dit om de aroma’s optimaal te behouden. Pas als het bier voldoende gerijpt is, verlaat het de brouwerij. Klaar om geproefd te worden door het grote publiek. TUNGRI is ‘levend’ bier, dat zich qua smaak verder ontwikkelt door hergisting op fles.

TUNGRI, artisanaal bier uit de oudste stad van België, verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Tongeren. In het logo herkent u de basiliek van Tongeren*.

* Tip: bezoek Tongeren op zondag. Dan is de binnenstad het decor van de grootste antiekmarkt van het land. Zie www.tongeren.be/toerisme en www.toerismelimburg.be

BestellenVerkooppunten

Genieten van TUNGRI

Schenk het bier bij voorkeur in een TUNGRI-glas van 33cl of 25 cl en deel gezellig met vrienden. Door de gravering aan de binnenkant van ons glas, blijft het bier mooi parelen. Indien een TUNGRI-glas niet voorhanden is, volstaat een wit wijnglas voor de TUNGRI Blond en Bitter. Het is belangrijk dat het glas goed proper is voor een perfecte schuimkraag.

De ideale schenktemperatuur staat op het achteretiket. Voor de Blond en Bitter is dat 5˚C-7˚C, voor de Dubbel 6˚C-9˚C. Houd het glas bij het inschenken schuin en neem de tijd. Richt het TUNGRI-merk naar de liefhebber, schenk rustig in en probeer niet te ‘klokken’. Voor een goede schuimkraag houdt u tijdens het inschenken het glas iets lager of de fles iets hoger.

De ene degusteert onze bieren liever met de gist onderin, de andere liever zonder. De meesten laten het laatste restje in de fles staan. TUNGRI Blond en Bitter smaken ook goed met de gist uitgeschonken, maar dat geeft een iets andere smaak.

Meer over onze bieren

TUNGRI Blond

Een heerlijk fris blond bier (7,5%) met een kruidig en lichtfruitig aroma. De smaak wordt verkregen door de keuze van de gist en de drievoudige toevoeging van hop doorheen het brouwproces.

Kenmerken TUNGRI Blond is zonnegeel van kleur (EBC 9), ruikt aangenaam, heeft een fijne CO2-pareling en een stevige schuimkraag. Fris van smaak en evenwichtig licht bittertje. De graad van bitterheid is 24 EBU. Vrij helder bier, met gist uitgeschonken iets troebeler.

Stijl Belgisch sterk Blond, maar net een beetje anders. Sommigen proeven er zelfs een Tripel in. Droge afdronk met kruidige toetsen. Hergisting op fles.

Houdbaarheid TUNGRI Blond is tenminste 24 maanden houdbaar. Bij voorkeur op een donkere koele plek bewaren. De flesjes worden rechtopstaand bewaard. Zo blijft de gist op de bodem en blijft uw bier helder.

Geniet met mate. Gezondheid!

Tungri Blond

Tungri Bitter

Een heerlijk fruitig blond bier (7,5%) met een delicaat evenwicht tussen citrus-aroma en hoppige toetsen. De smaak wordt bovenal verkregen door toevoeging van verschillende hopsoorten doorheen het brouwproces.

Kenmerken TUNGRI Bitter is goudgeel van kleur (EBC 9), ruikt aangenaam, heeft een lichte CO2 pareling en een romige schuimkraag. Fruitig en evenwichtig bitter van smaak. De graad van bitterheid is 35 EBU. Licht troebel bier, met gist uitgeschonken of vanaf het vat uitgesproken troebel.

Stijl Belgisch Bitter. Citrus-fruitig aroma met gebalanceerde en intens warme bittertoetsen van hop. Zacht-frisse afdronk, aangenaam bitter aan het eind. Hergisting op fles.

Houdbaarheid TUNGRI Bitter is tenminste 24 maanden houdbaar. Bij voorkeur op een donkere koele plek bewaren. De flesjes worden rechtopstaand bewaard. Zo blijft de gist op de bodem en blijft uw bier helder.

Geniet met mate. Gezondheid!

Tungri Bitter

Genieten en delen met liefhebbers
Bent u aangenaam verrast door de TUNGRI? Dan vinden wij het altijd fijn als u uw ervaring deelt met familie, vrienden en bekenden. Of deel ze met vele andere bierliefhebbers, dat vinden we geweldig! Untappd.com en www.ratebeer.com

TUNGRI Dubbel

Een smaakvol donkerbruin bier (7,0%) met een lichte bitterheid en heerlijke toetsen van koffie en karamel. Subtiele kruidigheid in de afdronk die afkomstig is van de geselecteerde hopsoorten.

Kenmerken TUNGRI Dubbel is donkerbruin van kleur (EBC 100), ruikt kruidig, heeft een lichte CO2 pareling en een volle beige kleurige schuimkraag. Zacht van smaak, in smaak gelaagd bier. De graad van bitterheid is 23 EBU. Vrij helder bier, met gist uitgeschonken of vanaf het vat iets troebel.

Stijl Belgisch Dubbel. Zacht en gebalanceerd. Hergisting op fles.

Houdbaarheid TUNGRI Bitter is tenminste 24 maanden houdbaar. Bij voorkeur op een donkere koele plek bewaren. De flesjes worden rechtopstaand bewaard. Zo blijft de gist op de bodem en blijft uw bier helder.

Geniet met mate. Gezondheid!

Tungri Dubbel

HOE WORDT TUNGRI GEBROUWEN?

Het begint met een zorgvuldige selectie van gerstemout, de basis voor kwaliteitsbier. De geselecteerde mouten worden afgewogen en gemalen, ‘geschroot’ in vaktermen. De geschrote mout wordt gemengd met het brouwwater tot een beslag. Dit beslag wordt vervolgens verwarmd volgens een bepaald temperatuurprofiel. Zo wordt het zetmeel afkomstig van de mout, omgezet in suikers.

Als al het zetmeel is omgezet, wordt het vaste deel van het vloeibare deel gescheiden door filtratie. Zo bekomen we een soort van suikerwater – beter ‘wort’ genoemd – en een vast bestanddeel, de ‘draf’. Deze draf is ideaal voeder voor de runderen in onze regio. Het wort wordt samen met de hop gekookt. De hop bezorgt het bier zijn bitterheid en specifieke aroma’s. Daarnaast heeft hop ook een positieve invloed op de bewaarbaarheid van het bier.

Na het koken gaan we het wort koelen en verpompen naar een gisttank. In deze stap wordt ook de gist toegevoegd. De gist gaat de suikers omzetten in alcohol, koolzuur en verschillende smaakaroma’s. Pas als alle suiker is omgezet, gaan we het bier diep koelen zodat het enkele weken kan rijpen. Sommige van onze zeer speciale bieren zullen een aantal maanden rijpen op houten foeders.

Het bier is bijna klaar voor consumptie! Het wordt ongefilterd afgevuld om de optimale smaak en aroma’s te behouden. Voor het bier in de fles gaat, wordt er soms nog een klein beetje suiker en gist toegevoegd voor een goede hergisting en rijping.

Klaar om te genieten van een heerlijke en sprankelende TUNGRI!